NAGASAWA DENTAL CLINIC

توكيو، ژاپن، ٢٠١٤

مساحت ٢١٣ متر مربع

اين ساختمان همانند مجموعه اى از بلوك هاى ساختمانى است كه به گونه اى بر روى هم انباشته شده، كه گويى در حال فروپاشى و سقوط مى باشد. ولى آن ها نمى افتند اگرچه اين حس به بيننده منتقل مى شود كه ممكن است هر لحظه بيافتد. 

اين مجموعه ساختمان شامل يك كلينيك دندانپزشكى، يك گاراژ و يك خانه مى باشد كه در منطقه مسكونى در محله Hachioji واقع در غرب توكيو بنا شده است. سايت پروژه قبلاً يك زمين خالى بوده كه بنا به تصميم كارفرما يك كلينيك دندانپزشكى، يك خانه و يك گاراژ براى دو ماشين و ٧ عدد پاركينگ براى ماشينِ مريض ها، در اين سايت ساخته شده است و خوشبختانه اين سايت به اندازه كافى بزرگ بود تا هم محيط كار و زندگى را به صورت مطلوب درون خود جاى دهد. 

با قرار دادن گاراژ و پاركينگ نزديك جاده اصلى و روبروى كلينيك امكان استفاده از پاركينگ براى مراجعين به آسانى فرآهم آمده است. در اين مورد به اجبار ساختمان در پشت سايت واقع شد و بنابراين دسترسى آن از واحد همسايگى كمتر شد. اگر ساختمان قرار بود در قسمت جلوى سايت واقع شود با مشكل دسترسى و پارك خودرو مواجه مى شدند، بنابراين گاراژ در كنار جاده اصلى با رعايت فاصله مناسب با كلينيك قرار گرفت و خانه طورى جانمايى شده است كه يك سر آن مُماس با گاراژ و سر ديگر آن مشترك با كلينيك باشد. با اين طرز جانمايى دو هدف اصلى تحقق پيدا كردند كه عبارتند از؛ دسترسى راحت و آسان به پاركينگ و تأكيد بر حضور ساختمان دندانپزشكى. 

فضاى مستطيل شكل كلينيك به نوارهاى متعددى تقسيم مى شود كه هر كدام به يك فضاى خاص اختصاص داده شده است، از جمله؛ سالن انتظار، اتاق مشاوره، هال ورودى و تجهيزات متفرقه ديگر. در طراحى داخلى خانه نيز اتاق پذيرايى، غذاخورى، آشپزخانه و يك سرويس بهداشتى در قسمت شمالى اين خانه باريك جانمايى شده است كه توسط يك سرى پله دسترسى آن امكان پذير مى شود. اتاق خواب و ديگر اتاق ها در قسمت جنوبى خانه طراحى شده اند. 

در ساختمان كلينيك از نورهاى غير مستقيم چه در داخل و چه در خارج استفاده شده است. نورهاى Led خطى رو به بالا در ديوارهاى خارجى كلينيك جانمايى شده اند. نورهاى خطى موجود در كتيبه براى سالنِ انتظار در نظر گرفته شده است، بنابراين سطح درونى و بيرونى ساختمان كلينيك با نورهاى نرم و خطى نورپردازى شده است. از مشخصه هاى اين ساختمان اين است كه طبقه دوم به سختى بر روى طبقه اول قرار گرفته است و اين سازه از نظر بُعد اقتصادى و سازه اى كه براى آن استفاده شده است، ممكن است بدون توجيه اقتصادى باشد. اگرچه اين ساختمان ها كه همانند يك سرى از بلوك هاى ساختمانى هستند، به نظر مى رسد در حال فرو ريختن است، اما جَو معمارى سنتى ژاپنی را حفظ كرده است و آن عبارت است از؛ استفاده از تير و ستون در غالب يك معمارى مُدرن و در عين حال استفاده از سازه اى كه در همه جا يافت نمى شود. حذف ستون ها از زير سازه خانه نه تنها اجازه عبور ماشين ها و بازديدكنندگان را از زير آن مى دهد بلكه اجازه استفاده از اين فضا به عنوان فضاى انتظار با چيدن مبل و صندلى هنگامى كه هوا خوب است را نيز مى دهد. 

طى اين پروژه، معماران آن موفق به خلق يك سرى از ساختمان هايى شده اند كه ارزش آن ها با معيار هاى اقتصادى قابل اندازه گيرى نمى باشد. 

WhatsApp WhatsApp us